Het verstrooide brein (ADD begrijpen en helen)

Originele titel: Scattered Minds (The Origins and Healing of Attention Deficit Disorder)
auteur: Gabor Maté (een Canadese dokter)
jaar: 2019 (Engels), 2021 (Nederlandstalige vertaling), 368 pagina’s
uitgeverij: VBK Media
taal: Nederlands
ISBN13: 9789020218404
​te koop als paperback, maar ook als e-book en luisterboek.

Korte Bespreking door een deelnemer aan Aandacht vzw.:

“Zelf ben ik tegen etikettering maar na het lezen van het boek ‘Het verstrooide brein’ van Gabor Maté heb ik mijn mening moeten herzien.
Pas op 48-jarige leeftijd ontdek ik dat ik ADD heb en vallen alle puzzelstukjes in elkaar tijdens het lezen van het boek. Het boek is me op het lijf geschreven.  De herkenning duurde wellicht zolang omdat de hyperactiviteit bij mij niet oplicht. 
Dr. Maté beschrijft dat als tijdens je kinderjaren de hersencircuits, die zich met de emotionele zelfregulatie en impulscontrole bezighouden, zich niet of onvoldoende ontwikkelen er een ontwikkelingsachterstand ontstaat.
Snel afgeleid zijn en dissociaties vormen ook voor mij de rode draad in mijn leven. 
Deze reacties beginnen al in de baarmoeder, aldus Maté.
Gabor geeft ons hoop door te beweren dat deze beperking die de naam ADD krijgt omkeerbaar is zelfs bij volwassenen.
Op het einde van het boek geeft hij verschillende tips en technieken mee om de neurologische ontwikkeling te bevorderen. Er is hoop ook al is het een vette kluif.
Het boek leest vlot en is zowel gericht naar ouders van kinderen met ADD als volwassenen met ADD zelf. 
De zin die me het meest is bijgebleven: ‘Zorg ervoor dat goede hechting op de eerste plaats komt’ … iets wat ik in mijn kindertijd heel duidelijk moest ontberen…
Discussieonderwerp: ‘Kunnen we hieruit automatisch afleiden dat we de verantwoordelijkheid kunnen terugkaatsen naar de primaire verzorger en daardoor erfelijkheid en ontoereikende begeleiding in het onderwijs buiten schot kunnen laten?’ Maté gooit niet met stenen.
Goed geïnformeerde en empathische begeleiders betekenen een wereld van verschil voor deze vaak in de kou staande en onbegrepen kinderen… 
Een aanrader!  En tevens een grote spiegel als ik naar mijn kinderen kijk…
Gabor Maté heeft zelf ADD evenals zijn 3 zonen.”
[IR]

No Comments
Leave a Comment: